TILBURG - Een 25-jarige man heeft vandaag een celstraf van 25 jaar gekregen. Hij heeft in 2015 zowel in april als in december bewoners in hun flat overvallen. Bij de overval in april 2015 is de alleenstaande bewoonster om het leven gebracht. De andere overval was op een ouder echtpaar. Daarbij heeft hij de man van dit echtpaar zodanig toegetakeld dat het hof spreekt van een poging tot doodslag. De man moet ook schadevergoedingen aan de (nabestaanden van de) slachtoffers betalen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder dezelfde straf op.

Overvallen

In april 2015 dringt de man via een balkon van een flatgebouw de woning van een 68-jarige vrouw binnen. Hij doodt haar vervolgens op een gruwelijke manier door haar 41 keer te steken met een mes. Ruim een halfjaar later dringt de man opnieuw via een balkon van hetzelfde flatgebouw een woning binnen van een bejaard echtpaar. Hij past opnieuw zeer zwaar geweld toe op een van de bewoners en laat hen vastgebonden achter. De telefoonlijn heeft hij doorgesneden en hun slaapkamer op slot gedaan, zodat ze geen hulp konden inschakelen.

De politie is de man op het spoor gekomen door onder meer DNA-bewijs en getuigenverklaringen.

Onderzoek door deskundigen
In eerste instantie weigerde de man mee te werken aan onderzoeken naar zijn persoonlijkheid door het Pieter Baan Centrum. In hoger beroep heeft hij wel met deskundigen gesproken. Er kan niet worden vastgesteld of hij al dan niet lijdt aan een stoornis. De deskundigen concluderen wel dat er sprake is van antisociale en narcistische persoonlijkheidstrekken.

Op te leggen straf
De man lijkt geen enkel respect te kunnen opbrengen voor het leven van anderen en kiest bovendien de meest kwetsbare slachtoffers. Daarnaast heeft hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden. Het hof vindt dan ook dat de maatschappij voor lange tijd beschermd moet worden tegen het gewetenloze en gewelddadige gedrag van de man. Een gevangenisstraf van 26 jaar is volgens het hof op zijn plaats. Vanwege de overschrijding van de redelijke termijn wordt 25 jaar gevangenisstraf opgelegd. De man moet daarnaast aan het overvallen echtpaar en aan de nabestaanden van de overvallen vrouw schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 35.000 euro.

De uitspraak wordt zo snel mogelijk gepubliceerd onder dit bericht.