TILBURG - In september 2020 werden er tijdens een grote actiedag meerdere personen aangehouden als onderdeel van een grootschalig onderzoek waarbij een ketelbouwer (een 48-jarige Tilburger) centraal stond. 8 verdachten hoorden vandaag hun strafeis aan. Vanwege de proportie van het onderzoek is de behandeling verspreid over twee weken.

Kijkje in de keuken van de ketelbouwer
Het plaatsen van de focus op de facilitator, in dit geval de ketelbouwer, was een doorslaggevende strategie voor dit grootschalige onderzoek. Het kantoor van de Tilburger bleek een veelgebruikte criminele ontmoetingsplek, waar diverse criminelen hun wensen kwamen bespreken en bestellingen plaatsten. Het is met dit onderzoek gelukt om een deel van het criminele bedrijfsproces van synthetische drugsproductie bloot te leggen en daarbij betrokken sleutelfiguren – van ketelbouwer tot eindverantwoordelijke – aan te houden.

“Alle verdachten hebben een dermate grote rol gespeeld, dat voor hen allen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en aanzienlijke boete op zijn plaats is,” – officier van justitie

Zonder ketels: geen drugslabs
Het Openbaar Ministerie benadrukt in deze zaak dat voor het produceren van synthetische drugs, apparatuur nodig is. Zonder ketels, geen drugslabs. Om deze theorie te versterken is tijdens dit onderzoek veel materiaal in beslag genomen waarmee de ondermijnende criminaliteit is gefaciliteerd. Op deze manier kan worden voorkomen dat de werkzaamheden worden hervat of voortgezet.

De gestelde eisen
Tijdens de zitting hoorden alle 8 verdachten een gevangenisstraf tegen zich eisen:
- 7 jaar en 11 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 50.000 euro voor de 48-jarige Tilburger, de ketelbouwer.
- 5 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 20.000 euro voor de 62-jarige Tilburger die laswerkzaamheden uitvoerde met en voor de ketelbouwer.
- 13 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 80.000 euro voor de 54-jarige Bosschenaar die de grote rol speelde van opdrachtgever en financieel ondersteuner.
- 10 jaar en 8 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 60.000 euro voor de 54-jarige Tilburger, rechterhand van de Bosschenaar.
- 7 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 50.000 euro voor de 33-jarige Tilburger, meewerkend voorman.
- 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro voor de 44-jarige Nootdorper die als leverancier honderdduizenden XTC-pillen regelde voor export naar Afrika.
- 6 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro voor de 41-jarige IJsselsteiner vanwege zijn wezenlijke bijdrage bij de voorbereidingshandelingen van export.
- 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 30.000 euro voor de 56-jarige Beersenaar die als chauffeur fungeerde in opdracht van de Bosschenaar.