TILBURG - De verdachte die op 30 mei 2022 een man doodreed op de Besterdring in Tilburg moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 7 jaar de cel in. ‘Hij heeft een snelle auto gehuurd, de Besterdring als snelweg gebruik en na het ongeval het slachtoffer in een mensonterende toestand op straat achtergelaten’, aldus de officier van justitie tijdens de inhoudelijke zitting.


Het dodelijke verkeersongeval vond even voor middernacht plaats op 30 mei 2022. Het slachtoffer liet zijn hond uit en stak over op een voetgangersoversteekplaats op de Besterdring in Tilburg. Hier werd hij geschept door het voertuig dat tijdens de aanrijding minimaal 116 kilometer per uur reed, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. De 22-jarige bestuurder uit Rotterdam reed vervolgens nog zo’n 400 meter door en bracht toen zijn auto tot stilstand.

Daar zijn de verdachte en de drie bijrijders uitgestapt en een horecazaak ingelopen om zich te wassen en hun kleding om te wisselen. De verdachte is vervolgens via de achterplaats over de muur gevlucht, om zich later bij de politie te melden.

Doodslag

De officier van justitie acht doodslag bewezen. Uit onderzoek blijkt dat de verdachte over een langere periode en afstand met veel te hoge snelheden, in een gehuurde Duitse auto, op een maandagavond door het centrum van Tilburg heeft gereden. Daarnaast heeft de verdachte in de bebouwde kom met zijn voertuig aan de linkerzijde van de Besterdring gereden om een andere auto in te halen. Hij reed vervolgens nog altijd op deze rijbaan voor tegemoetkomend verkeer en is zo, spookrijdend de oversteekplaats op gereden.

Hier heeft hij, nadat hij het slachtoffer heeft geraakt, niet de hulpdiensten gebeld, maar is doorgereden na het ongeval. Ondertussen het slachtoffer alleen achtergelaten in het donker. De hond van het slachtoffer overleefde het ongeval en is na het ongeval naar het huis van de zoon gelopen aan de andere kant van Tilburg.

‘Dramatische gevolgen’

De officier van justitie: “In toenemende mate worden wij als OM, de politie en de rechtbank, geconfronteerd met ernstige verkeersdelicten met dramatische gevolgen en zoveel onnodig leed en verdriet hier in de zittingszaal. Belangrijker nog is dat de verkeersdeelnemers, wij allemaal, geconfronteerd worden met gedrag van jongemannen die denken dat zij mogen regeren over de weg met snelle voertuigen en lak hebben aan de verkeersregels en aan de veiligheid van de verkeersdeelnemers in het algemeen.”

Strafeis

“Eerder opgelegde boetes en een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft geen enkele invloed gehad op de rijstijl en het gedrag van de verdachte”, aldus de officier van justitie. “Sterker nog, de verdachte heeft in een ‘sportieve Golf’ de straten van het centrum van Tilburg als snelweg gebruikt. De verdachte heeft geen enkel respect voor de autoriteiten noch voor de overige verkeersdeelnemers getoond.”

Het OM is dan ook van oordeel dat alleen een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar, met aftrek van de tijd die de verdachte in voorarrest heeft doorgebracht, passend is voor de verdachte. Daarnaast heeft het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 jaar onvoorwaardelijk geëist.

Indien de rechtbank niet tot een bewezenverklaring kan komen voor doodslag, maar wel voor roekeloos rijgedrag, eist het OM een gevangenisstraf van 5 jaar met een ontzegging van de rijbevoegdheid van 10 jaar onvoorwaardelijk.