TILBURG - De verdachte - geboren in Rotterdam en woonachtig in Eindhoven - pleegde eerder dit jaar een overval bij een vestiging van Albert Heijn in Tilburg. Hij loste daarbij een schot in het plafond met een wapen. Tijdens de zitting op 17 december hoorde hij het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 4 jaar en TBS met dwangverpleging tegen hem eisen.


Op zaterdagmiddag 3 juli 2021 rond kwart voor 5 kwam de verdachte de supermarkt binnen. Het was op dat moment druk in de winkel. De man loopt de winkel in met een wapen en richt deze meerdere malen op twee caissières. Hij lost vervolgens een schot in het plafond. Na het verkrijgen van geld uit de kassa vertrekt de verdachte. Bij de uitgang richt hij zijn wapen op een derde medewerker, waarna hij te voet wegloopt. Een getuige volgt de verdachte en ziet hoe hij zich omkleedt in een steegje. De politie weet de hem vervolgens aan te houden. Het vuurwapen en geld - rond de 150 euro - had de verdachte nog bij zich.

Je ziet op de bewakingsbeelden aanwezige mensen wegduiken. Een moeder die zichtbaar haar kind beschermt, vindt de officier van justitie tekenend voor de situatie. ‘Hoe moet zij haar zoontje uitleggen wat daar gebeurd is? Hoe gaat zij hem ervan overtuigen dat dit niet nog een keer zal gebeuren?,’ aldus de officier.

Geen behandeling mogelijk

Volgens de gedragsdeskundigen die de verdachte hebben geanalyseerd is hij niet te behandelen. De kans op herhaling is erg groot en hij zou geen moment spijt hebben getoond van zijn daden. Het Openbaar Ministerie vindt het belangrijk dat er niet nog meer supermarkten en burgers de dupe kunnen worden van de verdachte. Om die reden is TBS met dwangverpleging na de gevangenisstraf een passende maatregel volgens de officier.