TILBURG - De politie heeft in de omgeving van Tilburg gedurende de hele maand april en enkele dagen in mei op verschillende plekken een zogenaamde ‘lokbus’ geparkeerd. Met deze bus hoopte de politie mensen alert te maken op drugsafval en de risico’s die het achterlaten van dit gevaarlijke afval met zich meebrengt. Er is helaas maar 1 melding binnengekomen bij de politie.

De lokbus is een witte bestelbus waarvan de laadruimte vol staat met blauwe vaten. Soortgelijke vaten die de politie regelmatig ergens aantreft, bomvol afval van drugslabs, waar synthetische drugs worden geproduceerd. In dit geval zijn de vaten uiteraard leeg en vormen geen gevaar. Rondom de bus hangt een weeïge, anijsachtige lucht: de geur die bij het maken van synthetische drugs vrijkomt.

Locaties
De bus heeft op drukke en minder drukke plaatsen in Tilburg, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Moergestel, Berkel-Enschot, Esbeek, Biezenmortel, Haaren en Diessen gestaan. Veel voorbijgangers moeten de bus hebben zien staan, maar hebben helaas geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat het geen normaal busje is.

Gevaar
Drugsafval is bijna altijd chemisch afval. Dit afval, afkomstig van illegale drugslaboratoria, kan zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig zijn. Als er meerdere stoffen gedumpt zijn, geeft de reactie van dit afval nogal eens rook en damp. Dit kan leiden tot brand, met alle gevolgen van dien voor de directe omgeving. Het opruimen van dit afval gaat via gemeenten en politie: dit kost enorm veel belastinggeld.

Melden
In de lokbus waren een aantal opvallende zaken in scene gezet die de politie vaak bij afvaldumpingen aantreft. Ook de typische anijsgeur rondom de bus, in dit geval afkomstig van een geurdispenser, doet vermoeden dat het om een verdacht busje gaat. En toch zijn er amper meldingen binnengekomen van mensen die het verdacht vinden dat het busje raar of al een lange tijd geparkeerd stond op dezelfde plek.

De politie roept mensen dan ook op om zulke voertuigen of andere verdachte situaties altijd aan ons te melden. Wij kunnen dan snel ter plaatse komen kijken waar het om gaat, een gevaarlijke situatie meteen afzetten en onderzoek doen naar sporen en herkomst.

Belangrijk is om (een busje met) drugsafval niet aan te raken, tegen aan te duwen of schoppen en geen sigaret in de buurt op te steken. Houd altijd afstand en bel direct 112!

Wilt u liever anoniem een melding doen. Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie ontvangt de melding, u blijft volledig anoniem.