Brabant - De politie heeft in de omgeving van Tilburg gedurende de hele maand april op verschillende plekken een zogenaamde ‘lokbus’ geparkeerd. Met deze bus hoopte de politie mensen alert te maken op drugsafval en de risico’s die het achterlaten van dit gevaarlijke afval met zich meebrengt. Heeft u deze lokbus al zien staan?

De lokbus is een witte bestelbus waarvan de laadruimte vol staat met blauwe vaten. Soortgelijke vaten die de politie regelmatig ergens aantreft, bomvol afval van drugslabs, waar synthetische drugs worden geproduceerd. In dit geval zijn de vaten uiteraard leeg en vormen geen gevaar.

Rondom de bus hangt een weeïge, anijsachtige lucht: de geur die bij het maken van synthetische drugs vrijkomt.

Gevaar
Drugsafval is bijna altijd chemisch afval. Dit afval, afkomstig van illegale drugslaboratoria, kan zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig zijn. Als er meerdere stoffen gedumpt zijn, geeft de reactie van dit afval nogal eens rook en damp. Dit kan leiden tot brand, met alle gevolgen van dien voor de directe omgeving. Het opruimen van dit afval gaat via gemeenten en politie: dit kost enorm veel belastinggeld.

Meldingen
De afgelopen maand zijn er nog maar weinig meldingen binnen gekomen van deze verdachte bus. En dat terwijl deze bus juist opvalt door een paar opvallende zaken die de politie bij afvaldumpingen aantreft: blauwe vaten en jerrycans, gasmasker en plastic handschoentjes. Heeft u deze lokbus al gezien? De politie roept mensen dan ook op om altijd verdachte situaties of voertuigen altijd aan ons te melden, zodat wij een kijkje kunnen nemen en de zaak kunnen onderzoeken.

Vind u drugsafval? Raak het dan niet aan, schop of duw er niet tegenaan en steek geen sigaret op. Houd altijd afstand en bel direct 112!