GOIRLE - Een 84-jarige vrouw is woensdagavond 9 juni 2021 slachtoffer geworden van een babbeltruc. Diverse sieraden zijn weggenomen, de politie is op zoek naar getuigen. Dit lijkt al het derde babbeltruc te zijn in de regio Goirle.

Rond 19.15 uur ging de deurbel van haar woning aan De Wieken. De bewoonster doet open en ziet een vrouw staan. Zij vertelt dat ze van een thuiszorg organisatie is en wil graag even controleren of de vrouw genoeg water had gedronken. Samen gaan ze op het balkon zitten. Vermoedelijk is er in de tussentijd een tweede persoon binnen geweest. Wanneer mevrouw naar haar slaapkamer gaat, ziet zij dat er diverse sieraden missen uit haar sieradendoosje.

Signalement
De bewoonster kon een summier signalement geven:
- Blanke vrouw van 30/40 jaar oud
- Nederlands accent
- Blond haar in een staart
- Wit jasje, lichte kleding

Heeft u iets gezien? Laat dit dan aan ons weten! Dit kan anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of via 0900-48844.

Eerdere incidenten
Woensdagavond ontving de politie ook een melding van een poging babbeltruc. De 92-jarige bewoonster kreeg bezoek van iemand die bij een thuiszorg organisatie zou werken. De mevrouw moest gecontroleerd worden in de badkamer. De bewoonster vertrouwde het niet helemaal en gaf aan dat haar dochter elk moment kon komen. Hierop is de bezoekster weggegaan. Later kwam zij nog terug met een man, maar toen heeft de alerte bewoonster niet opengedaan.

Op dinsdag 1 juni 2021 rond 15.00 uur heeft er ook een vrouw aangebeld bij een woning aan de Berkenrode. De bezoekster gaf aan dat zij van een thuiszorg organisatie was en de 93-jarige bewoonster moest controleren en vroeg in de tussentijd naar ‘een kast waar zij haar kostbaarheden kon opslaan’. De bewoonster had toevallig zo’n kast en heeft deze getoond aan haar. Later blijkt dat de vrouw diverse kostbaarheden en contant geld kwijt is. Het vermoeden bestaat dat de bezoekster deze goederen heeft ontvreemd. Het signalement komt overeen met dat van de vrouw die ook bij de bewoonster aan de Wieken is geweest.

Onderzoek
De politie pakt deze zaken zeer serieus op en heeft dan ook op diverse plekken een buurtonderzoek gedaan. Ook worden camerabeelden uitgelopen en worden mogelijke getuigen gehoord.

Pas op voor babbeltrucs!
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.

- Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
- Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
- Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u22203000 thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
- Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
- Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
- Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.